Du vil gerne give dit barn de bedste forudsætninger fra begyndelsen af graviditeten. Det er ikke nogen hemmelighed, at rygning påvirker fosteret negativt, men den gode nyhed er, at dit barn får mere ilt efter den første dag uden røg. At blive forælder betyder, at du ikke kun tager ansvar for dig selv, men også for dit barn.

Så snart du får nyheden om din graviditet, er det tid at tage ansvar og skabe de bedste forhold for dit barn, så det kan få en god start på livet. Det er aldrig nemt at holde op med at ryge, men med den rette motivation kan du komme langt. Vidste du, at hver cigaret, du ryger, indeholder over 4.000 kemikalier, som selvfølgelig påvirker dit ufødte barn? Ikke desto mindre er det ikke noget nyt, at det er muligt at holde op med at ryge, når du venter dig. Fordelene ved at holde op med at ryge under en graviditet er mange:

  • Du reducerer straks risikoen for komplikationer under graviditeten
  • Sandsynligheden for, at du vil få en sundere graviditet og et sundere barn, forøges
  • Risikoen for at føde for tidligt falder
  • Risikoen for, at barnet er undervægtigt, falder

Men hvad er den bedste måde at holde op med at ryge på under en graviditet? Det er selvsagt individuelt, og fremgangsmåderne er forskellige. Her er nogle gode råd, der kan hjælpe dig med at blive røgfri – og øge chancerne for en sund graviditet og et sundt barn.

#1: Find ud af, hvad der er den udløsende faktor hos dig – og slip af med den

Det bliver nemmere at gøre, hvis du ved, hvad der udløser din trang til at ryge. Afhængighed af nikotin er selvfølgelig den værste, men selve det, der udløser trangen, er ofte ganske bestemte situationer. For nogle er det en kop kaffe eller et glas vin, for andre er det stress.

Prøv at finde dine udløsende faktorer – og undgå dem. Det er en god start på dit nye liv uden røg.

#2: Svaret kan være nye ting at foretage sig

Når abstinenserne kommer, er det vigtigt at vide, hvordan du skal håndtere dem. Prøv at finde erstatninger, der holder dig beskæftiget. En gåtur, en snak i telefonen med din bedste ven eller veninde, et sundt mellemmåltid eller at indrette børneværelset kan være en måde at distrahere dig selv på. Find ud af, hvad der fungerer for dig!

#3: Tænk positivt

Der kan være øjeblikke, hvor du bare har lyst til at give op og ryge en cigaret. Hvis det sker, skal du gøre dig stærk og tænke på alt det positive, der vil ske, når du holder op med at ryge.

Bemærk, at gravide kvinder kun må bruge nikotinprodukter til rygestop efter konsultation med lægen.

Læs altid vejledningen. For mere information: www.nicorette.dk. DK/NI/18-1347