Der er ikke noget nyt i, at den indvendige del af kroppen bliver påvirket negativt af rygning – men hvad gør cigaretterne egentlig ved dit udseende?

Vi har i lang tid set plakater med sorte lunger, der viser, hvor usundt det er for os og vores indre organer at ryge. Det siger sig selv, at billederne er ubehagelige at se på, og det er vigtig information at få. Men det er sjældent, at nogen bemærker, hvordan cigaretter påvirker det, vi ser på hver dag – vores udseende.

Det kan være svært at høre på skræmmende oplysninger om, hvad der sker inden i kroppen, når vi ryger. Det er ikke noget, vi ser hver dag, og derfor har vi en tendens til at ignorere det. Men der er klare tegn, som er svære at ignorere, når vi ser os selv i spejlet, for eksempel misfarvede tænder og ældet hud.

Resultatet af en dansk undersøgelse
En dansk undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Epidermiology & Community Health, konkluderer, at rygning kan være årsag til fysiske tegn på ældning tidligere i livet end normalt, eller med andre ord, at rygere ser ældre ud, end de er. 11.500 voksne deltog i undersøgelsen over en periode på 11,5 år. I løbet disse år blev deres vaner med fokus på rygning og alkohol undersøgt. Der var nogle tegn på ældning, som helt tydeligt stammede fra rygning:

  • Større øreflipper
  • En lysegrå ring omkring øjets iris
  • Lysegule aflejringer i huden omkring øjnene

I forbindelse med undersøgelsen skrev forskerne, at et højt alkoholforbrug og rygning kan forventes at udvikle synlige aldersrelaterede tegn.

Så kvit cigaretterne, og mindsk risikoen for at ældes for tidligt. Der er mange forskellige måder at gøre det på, og hvorfor ikke bruge nikotinprodukter til rygestop? Der er forskellige slags at vælge imellem, og de kan være en støtte, når abstinenserne er værst.

Læs altid vejledningen. For mere information: www.nicorette.dk. DK/NI/18-1346